Przepis na 10 porcji.

WYWAR:

2 puszki mleka kokosowego 800 ml.,
1,4 l. lekkiego rosołu z kury, ugotowanego bez soli [w ostateczności rosół z kostki],
2 łyżki pasty galangalowej tom kha,
4-6 łyżek cukru,
4 łyżki sosu rybnego,
4 łyżki jasnego sosu sojowego, szczypta glutaminianu sodu,
2 łyżki posiekanej dymki [zielonej cebuli],
6-10 liści limonki kafir,
siekana natka kolendry do posypania

„WKŁADKA” DO ZUPY:

200 g. piersi kurczaka, pokrojonej w cienkie plasterki, po 2 filiżanki pędów bambusa, pokrojonych w plastry oraz płaskiej, zielonej fasolki mangetout [ew. zielonej fasolki szparagowej, wcześniej podgotowanej i pokrojonej w 4 cm kawałki,  w miarę możliwości 8 grzybów słomianych [straw mushrooms] z puszki, przekrojone na połówki- można je zastąpić konserwowymi pieczarkami .

Zagotować składniki wywaru. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, dodać składniki „wkładki”. Gotować 2-3 minuty, mieszając. Rozdzielić do miseczek, posypać nacią kolendry. Osobno podać miseczkę ugotowanego ryżu jaśminowego

UWAGA: do zupy raczej nie dodajemy soli, ponieważ użyty sos rybny jest bardzo słony

Smacznego J

Tagged with:
 

One Response to Zupa galangalowa TOM KHA GAI

  1. Paweł pisze:

    Jak czytam przepis w którym jest „szczypta glutaminianu sodu” to od razu trafia do kosza. Jak można takie rzeczy pisać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>